Uutislistaukseen

Varpaisjärven Koskenniemessä juhlistetaan pyöreitä vuosia sadonkorjuun kiitosseuroilla

Varpaisjärven Koskenniemessä vietetään sadonkorjuun kiitosseuroja 10.9. klo 11.30 juhlavuoden merkeissä, kun tänä vuonna Koskenniemessä on järjestetty körttiseuroja 40 vuoden ajan. Körttiseuroissa on mahdollisuus kuulla sanaa ja veisata yhdessä Siionin virsiä sekä nauttia ruispuuroa ja täytekakkukahvit. 

Koskenniemen seuratupa, pihalla lipputanki, jossa Suomen lippu.

Kuva: Saija Keränen

Veisuun välissä puhuvat kenttäpiispa emeritus Hannu Niskanen, rovasti Hannu Savinainen, aluesihteeri Simo Korkalainen ja vt. kirkkoherra Matias Koponen.  

Tarjolla on sanan ja veisuun lisäksi ruispuuroa ja täytekakkukahvit.  

Ensimmäiset seurat pidettiin Koskenniemen seuratuvassa vuonna 1983 

Koskenniemi on herännäisjohtaja Paavo Ruotsalaisen vaimon Riitan kotipaikka. Paavo ja Riitta asuivat Koskenniemessä muutaman vuoden 1810 –luvulla ja nykyisen Varpaisjärven seurakunnan alueella yhteensä 30 vuotta neljässä eri paikassa. 

-Varpaisjärveläiset yksityishenkilöt käynnistivät Paavo Ruotsalaisen syntymän 200-vuotisjuhlavuonna hankkeen, jonka tarkoituksena oli ryhtyä vaalimaan hänen Varpaisjärvellä sijanneita asuinsijoja, kertoo Koskenniemen talkkari Erkki Laitinen. 

 Työtä toteuttamaan perustettiin kaksi vuotta myöhemmin Koskenniemen seuratupayhdistys ry. 

-Vuonna 1981 yhdistys sai lahjoituksena Pentti ja Timo Itkoselta Koskenniemen tilasta 6000 neliön pihatontin, jolla ovat Riitan ja Paavon ajalta kaivo ja asuintalon pohja, Laitinen mainitsee. 

Ensimmäiseksi kunnostettiin kaivo, jonka äärellä pidettiin kesäisin seuroja. Vuonna 1983 paikalle siirrettiin seuratuvaksi Iisalmen Viitaalta 1860 –luvulla rakennettu pirtti.  

-Pirtti pystytettiin viikonlopputalkoilla ja ensimmäiset seurat seuratuvassa vietettiin syyskuussa 1983. Lisäksi vuosien varrella seuratupa on saanut laajennusosan sekä lahjoituksena daadut aitta ja lato puuvajaksi, Laitinen kertoo 

Toimintaa pidetään yllä talkoovoimin 

Seuratupaa kutsutaan Riitan ja Paavon pirtiksi ja siinä järjestetään vuosittain 5–6 kertaa seuroja sekä muita tapaamisia sekä perhejuhlia.   

-Paikkaan ovat tutustuneet yksittäiset matkailijat ja retkiryhmät sekä muun muassa tasavallan presidentti Martti Ahtisaari kesällä 1998, Laitinen toteaa. 

Toimintaa pyöritetään talkoovoimin ja pääosin kolehti- ja jäsenmaksutuloilla sekä pienten avustusten ja satunnaisten lahjoitusten turvin. 

- Toimintaa on jossain määrin kehitetty yhteistyössä Paavo Ruotsalaisen perintöä omalta osaltaan vaalivien Aholansaaren, Portaanpään ja Herättäjä-Yhdistyksen kanssa, Laitinen kertoo. 

Talkoiden määrästä ei ole pidetty kirjaa, mutta se on ollut monen ihmistyövuoden suuruinen 

-Sunnuntain 10.9. kiitosseurat ovat kiitos ja kunnianosoitus hankkeen alulle panijoille ja jotka saattoivat vaativat rakennusvaiheet valmiiksi yli 20 vuoden aikana, Laitinen mainitsee. 

Seuroihin ovat kaikki tervetulleita. Sadonkorjuun kiitosseurat 10.9. klo 11.30 Riitan ja Paavon pirtissä, Varpasentie 435, 73200 Varpaisjärvi. 

Lisätietoja: Koskenniemen seuratupayhdistys ry, puheenjohtaja Heimo Mäkitörmä, 0500 905190 tai Erkki Laitinen, 0400 278730. 

Fri Sep 01 08:06:04 EEST 2023