Uutislistaukseen

Iisalmen seurakunnan kesätapahtumia

Iisalmen seurakunnan tapahtumat tuovat suven keskelle mahdollisuuden hiljentyä ja kokea pyhän kosketusta. Joka sunnuntai Kustaa Aadolfin kirkossa ja Pyhän Ristin kirkossa on jumalanpalvelus, joihin ovet ovat auki niin paikallisille, mökkiläisille kuin paikkakunnalla muuten vain vieraileville. Ovet ovat auki myös Tiekirkossa aina elokuun puoleen väliin asti. Juhannusaattona kokoonnutaan koko perheen voimin perinteiseen juhannusjuhlaan Mansikkaniemelle. Kesäillan pianokonsertit tarjoavat tasokkaita musiikkielämyksiä upeassa kirkkotilassa. Kustaa Aadolfin kirkossa järjestettävissä pianokonserteissa kuullaan Juan Pablo Muñoz Bullaa, Hannu Alasaarelaa ja Jouni Someroa. Opastetuilla hautausmaa kierroksilla tutustutaan kotiseudun historiaan Vanhalla hautausmaalla sekä Kangaslammin hautausmaalla. Sanaa ja Siionin virsiä kuullaan puolestaan Koljonvirran körttiseuroissa elokuussa. Jumalanpalvelusten ja kaikkien kesätapahtumien aikataulut löydät Iisalmen seurakunnan nettisivuilta.  

Erivärisiä kukkia.

Kaipaatko kesälomareissulla erilaista taukopaikkaa? Piipahda Tiekirkkoon 

Kesällä kannattaa kurvata levähtämään tiekirkkoon.  Iisalmen Kustaa Aadolfin kirkko toimii tänäkin kesänä Tiekirkkona. 

Kustaa Aadolfin kirkko ja Kirkkomuseo ovat avoinna 6.6.–13.8. maanantaista perjantaihin klo 10.00–18.00. Kirkossa on mahdollista tutustua kirkkoon ja museoon yhdessä kirkko-oppaiden kanssa.   

Tiekirkot tarjoavat tilaisuuden kuulla tarinoita paikallisesta historiasta, nähdä upeaa arkkitehtuuria tai hiljentyä hetkeksi omien ajatusten äärelle. 

Juhannusaattoa voi tulla viettämään seurakunnan juhlaan Mansikkaniemelle 

Perinteistä Iisalmen seurakunnan juhannusjuhlaa vietetään juhannusaattona 23.6.2023 luonnonkauniin Mansikkaniemen maisemissa. Juhlaan voi osallistua omaan tahtiin klo 18.00 alkaen. Tekemistä on tarjolla kaikenikäisille. Illan ohjelmaan kuuluu laulua, lettukahvit, pihapelejä sekä vauhdin hurmaa maalla ja vedessä.  

Juhannusjuhla aloitetaan yhteisellä lipunnostolla ja hartaudella. Illan aikana voi pelailla pihapelejä, piirrellä isolle paperille tai vaikka kokeilla sup-lautaa. Vauhdin hurmaa voi kokea myös polkuautoradalla. 

Eihän juhannus ole mitään ilman yhteislaulua ja makkaran paistoa. Juhlassa voikin paistella omat makkarat ja päälle nauttia seurakunnan tarjoamat lettukahvit.  Kanttori Eevi-Maria Ojalan johdolla juhlassa lauletaan yhdessä niin lastenlauluja kuin hartaimpiakin säveliä. 

Sään salliessa juhannuskokko syttyy noin klo 19.30. 

Lähde kesävieraitten kanssa opastetulle historiakierrokselle 

Iisalmen seurakunnan Vanhalla hautausmaalla ja Kangaslammin hautausmaalla järjestetään heinä-kesäkuussa kaikkiaan kolme opastettua kävelykierrosta. Leppoisa iltakävely on mainio tapa tutustua kotiseudun historiaan. Kierroksia opastavat Ylä-Savon oppaat ry. 

Ensimmäinen hautausmaakierros järjestetään Kangaslammin hautausmaalla ti 27.6. klo 18.00. Kierroksen teemana on “pappeja ja rakentajia. Kangaslammin hautausmaan kierrokselle lähdetään ti 11.7. klo 18.00 Kangaslammin kappelin edustalta. Tiistaina 26.7. klo 18.00 alkaen tutustutaan Vanhan hautausmaahan teemalla “taidetta ja taitelijoita”. Lähtö kierrokselle on Vanhan ullakon edestä, hautausmaan kaupungin puoleisesta päädystä.  

Kaikkiin kierroksiin on vapaa pääsy ja ne kestävät noin puolitoistatuntia. 

Kesäteatteriretkellä suunnataan Nilsiään 

Kesäteatteri kuuluu lähtemättömästi Suomen kesään. Kesäteatteriretkelle suunnataan sunnuntaina 30. Heinäkuuta Nilsiään katsomaan Antti Heikkisen käsikirjoittamaa ja hänen sekä Pekka Räsäsen ohjaamaa Sheikki -musiikkinäytelmää. Ilmoittautuminen kesäretkelle alkaa 5.7. 

Ennen näytelmäesitystä tutustutaan Nilsiän museoon opastetulla kierroksella.  

Retken hinta on 40 euroa ja hintaan sisältyy bussimatka, liput museoon ja teatterin, välipalan sekä väliaikakahvin. Retkellä lähdetään Iisalmen seurakuntatalolta klo 11.15 ja paluu Iisalmeen on noin klo 18.00. 

Retkellä ilmoittautuminen alkaa 5.7. Iisalmen seurakunnan verkkosivuilla. Ilmoittautua voi myös diakoniaviranhaltija Ritva Mustoselle ritva.mustonen@evl.fi tai p. 044-7335 221 

Sheikki -näytelmä kertoo Tauno Kuosmasesta eli Nilsiän Öljysheikistä. Musiikkinäytelmän on käsikirjoittanut Antti Heikkinen. Näytelmän ohjaa Pekka Räsänen ja Antti Heikkinen, ja sävellyksistä sekä orkesterin johdosta vastaa Antti Janka-Murros. 

Maakuntajuhlien juhlajumalanpalvelus Kustaa Aadolfin kirkossa 

Maakuntajuhlien juhlajumalanpalvelus järjestetään su 2.7. klo 10.00 Kustaa Aadolfin kirkossa Kansanlaulukirkon sävelin. Juhlajumalanpalvelus kuullaan myös suorana lähetyksenä Radio Sandelsissa. 

Messussa saarnaa Elina Siirola ja liturgina on Henna Savela  

Kansanlaulukirkko on sanajumalanpalvelus, jossa lauletaan hengellisiä lauluja, jotka Anna-Mari Kaskinen on sanoittanut tuttujen suomalaisten kansanlaulujen sävelmiin. 

Messun jälkeen on seppeleenlasku sankarihaudoille.  

Kesäillan pianokonserteissa musiikkia Chopinista Narvan marssiin 

Kesäillan pianokonsertteja on kolmena keskiviikkona heinä-elokuun vaihteessa Kustaa Aadolfin kirkossa. Konserteissa esiintyvät Juan Pablo Muños Bulla, Hannu Alasaarela ja Jouni Somero. 

Konsertisarjan aloittaa 26.7. klo 18.00 kuultava pianotaiteilija Juan Pablo Muñoz Bullan konsertti. Muñoz soittaa konsertissa muun muassa Beethovenin, Brahmsin ja Chopinin sävellyksiä. 

Juan Pablo Muñoz Bulla on kolumbialainen pianisti. Hän on monipuolinen muusikko, joka nauttii niin soittamisesta kuin säveltämisestä. Hän työskentelee pianopedagogina Kuopiossa. Opettamisen lisäksi hän on toiminut pianistina sekä säestäjänä eri projekteissa ja kokoonpanoissa. 

Keskiviikkona 2.8. klo 18.00 Hannu Alasaarelan konsertissa kuullaan J.S.Bachin Goldberg –muunnelmat.  

Teos koostuu alussa ja lopussa soitettavasta teemasta sekä sen kolmestakymmenestä muunnelmasta. Goldberg –muunnelmia kuullaan konserteissa suhteellisen harvoin konserteissa sen haastavuutensa ja laajuutensa vuoksi. 

Keskiviikkona 9.8. klo 18.00 Jouni Someron soolokonsertissa kuullaan suomalaista pianomusiikkia Narvan marssista Finlandiaan.  

Konserttiohjelma esittelee suomalaista pianomusiikkia koko laajuudessaan - herkistä miniatyyreistä ja luontokuvauksista isänmaallisiin ja pianon orkestraalisia mahdollisuuksia hyödyntäviin pianosovituksiin. Konsertin ohjelmassa kuullaan harvinaisena osastona Selim Palmgrenin pianoteoksia. 

Konsertteihin on vapaapääsy ja käsiohjelma on 10 euroa. Kaikki kolme konserttia ovat Kustaa Aadolfin kirkossa. 

Koljonvirralla körttiseurat elokuussa 

Perinteisiin körttiseuroihin kokoonnutaan sunnuntaina 13. Elokuuta klo 18.00 Koljonvirran kartanolle.  Körttiseuroissa lauletaan yhdessä Siionin virsiä ja kuullaan sanaa. 

Körttiseuraperinne herätettiin uudelleen henkiin vuonna 1991 Iisalmen kaupungin 100-vuotisjuhlavuonna silloisten Iisalmen seurakunnan kirkkoherran Arno Toivasen ja kaupunginjohtaja Martti Harjun aloitteesta. 

Koljonvirran kartanoa pidetään yhtenä Herännäisyyden keskuspaikkana Iisalmessa, sillä tunnettu herännäisjohtaja Lauri Juhana Niskanen asui siellä 1810-luvulta lähtien useita vuosikymmeniä. 

Wed Jun 14 09:16:25 EEST 2023