Uutislistaukseen

Nilakan seurakunnan kesätapahtumia

Seurakunnan tapahtumat tuovat suven keskelle mahdollisuuden hiljentyä ja kokea pyhän kosketusta. Pyhiä, vaikuttavia kokemuksia on tarjolla joka sunnuntai niin Pielaveden kuin Keiteleenkin kirkoissa jumalanpalveluksissa. Ovet ovat avoinna niin paikallisille, mökkiläisille kuin paikkakunnalla muuten vain vieraileville. Laukkalan kirkon ovetkin avautuvat kerran kuussa kesäillan messuun tulijoille.  Pyhiä hetkiä voi viettää myös kesäluonnon keskellä Kirkkosaaren tapulilla, Rillankiven rukousretkellä ja Säviän luontokirkossa. Pielaveden kirkossa soi kesäkuussa myös flyygeli pianisti Hannu Alasaarelan konserttissa, jossa kuullaan Johan Sebastian Bachin Goldberg –muunnelmia.   

Aurinko siivilöityy puiden oksien ja aamu-usvan läpi niitylle.

Rukousretki Rillankivelle 

Tiistaina 13.6. Nilakan seurakunta järjestää Rukousretken Rillankivelle. Retkellä lähdetään Keiteleen seurakuntatalolla klo 17.30. Sadesäällä rukoushetki järjestetään Helluntaiseurakunnan rukoushuoneella.  

Rillankivellä pidetään rukoushetki ja vietetään aikaa yhdessä. Mukaan voi ottaa myös omia retkieväitä.  

Rillankivi on siirtolohkare ja rajakivi Pielaveden, Pihtiputaan ja Pyhäjärven kuntien rajalla. On katsottu, että Rillankivi on yksi vuonna 1323 solmitun Pähkinäsaaren rauhan rajakivi. Kiveen kaiverretut kuviot pohjautuvat Pähkinäsaaren rauhan jälkeisistä rajalinjoista. Siinä on useita erilaisia hakkauksia, joista tunnistettavissa ovat vuosiluku 1814, Ruotsin valtion rajasymboli niin sanottu valtiolaiva ja useita nimikirjaimiksi tai puumerkeiksi tulkittuja merkintöjä. 

Laukkalan kirkossa Kesäillan messu kerran kuussa 

Laukkalan kirkossa järjestetään Kesäillan messu kerran kuukaudessa keskiviikkoisin. Kyläkirkkoon kokoonnutaan jumalanpalvelukseen ke 14.6., ke 12.7. ja ke 9.8. klo 18.00. 

Iltakirkot tarjoavat arjen keskelle hiljentymis- ja rukoushetken, jossa vietetään myös ehtoollinen 

Laukkalan kirkko sijaitsee noin 30 kilometrin päässä Pielaveden kirkonkylästä. Kirkko valmistui vuonna 1940 ja siihen mahtuu parisensataa henkeä.  

Pianisti Hannu Alasaarela konsertoi Pielaveden kirkossa 

Pielaveden kirkossa kuullaan taidokasta flyygelin soitantaa su 18.6. klo 16.00, kun kansainvälisilläkin areenoilla menestynyt pianisti Hannu Alasaarela konsertoi. Konsertissa kuullaan Johan Sebastian Bavhin Goldberg –muunnelmia. 

Hannu Alasaarela on oululaislähtöinen taiteilija. Hän on soittanut useiden suomalaisorkestereiden solistina sekä esiintynyt kamarimuusikkona ja sooloreistaalein Suomen tärkeimmillä musiikkijuhlilla ja festivaaleilla. 

Konsertissa kuultava Johan Sebastian Bachin Goldberg –mvunnelmat julkaistiin 1740 –luvun alussa. Teos koostuu alussa ja lopussa soitettavasta teemasta sekä sen kolmestakymmenestä muunnelmasta. Teosta on kuvailtu teknisesti varsin vaativaksi. 

Kirkkomusiikki konsertissa musiikkia Ave Mariasta yhteislauluun 

Ke 21.6. klo 18.00 Keiteleen kirkossa kuullaan musiikkia Ave Mariasta Airiin ja Jaakko Löytystä Bachiin, myös yhteislaulua. Konserttiin on vapaa pääsy. 

Kesäkanttori Jan Dekker tuli tutuksi kuluneen lukuvuoden aikana, jolloin hän toimi opintovapaalla olleen kanttorin Minna Tissarin sijaisena. Jan valmistui joulukuussa musiikin maisteriksi ja on osoittautunut monitaitoiseksi ja luovaksi persoonaksi. Samassa jumalanpalveluksessa soivat usein niin kitara kuin urutkin, ja joskus jopa alttoviulu. 

Juhannuksen ekumeenisessa kiitosjumalanpalveluksessa juhlistetaan myös Pielaveden kuntaa 

Juhannuksena la 24.6. klo 13.00 kokoonnutaan Pielaveden Kirkkosaaren tapulille ekumeeniseen kiitosjumalanpalvelukseen. Jumalanpalvelusta vietetään luonnonkauniissa historiallisessa ympäristössä ja sen järjestävät Nilakan seurakunta ja Kuopion ortodoksinen seurakunta. 

Kiitosjumalanpalvelus on osa Pielaveden kunnan 150-vuotis juhlallisuuksia. 

Kirkkosaaressa on nähtävillä Nilakan seurakunnan historiaa. Saaressa sijaitsi kolme seurakunnan ensimmäistä kirkkoa. Ensimmäinen kirkko paikalle valmistu viimeistään vuonna 1691 ja ilmeisesti tähän kirkkoon liittyy sanonta "ahtaat paikat kuin Pielaveden kirkossa".  Paikalla on edelleen kellotapuli vuodelta 1748 sekä sen ympärillä kumpuileva hautausmaa muistokivineen. 

Perinteinen Säviän luontokirkko heinäkuussa 

Pielavedellä Säviän myllyn rannassa järjestetään perinteinen ekumeeninen luontokirkko pe 7.7.klo 18.00. Jumalanpalvelus toteutetaan kansanlaulukirkkona ja ennen jumalanpalvelusta nautitaan rantakalakeittoa.  

Kansanlaulukirkko on perinteinen sanajumalanpalvelus, jossa lauletaan hengellisiä lauluja, jotka Anna-Mari Kaskinen on sovittanut tuttujen suomalaisten kansanlaulujen sävelmiin. 

Ilta alkaa rantakalakiettotarjoilulla klo 18.00 ja kansanlaulukirkko starttaa klo 19.00. Ilta päättyy kirkkokahveihin.  

Tapahtumaa ovat järjestämässä Säviän Martat ja Nuorisoseura sekä Nilakan seurakunta ja Kuopion Ortodoksinen seurakunta. 

Mökkiseuroissa lähellä luontoa 

Perjantaina 14.7. klo 18.00 kokoonnutaan mökkiseuroihin kauniiseen rantamaisemaan Elvi ja Arto Kukkosen luokse. Mökkiseurat on melko vapaamuotoinen hengellinen tilaisuus, jossa muun muassa kuullaan puheita ja lauletaan yhdessä. 

Mökkiseurojen järjestelyistä vastaa Majataloryhmä.  

Seuroissa on hengenravinnon lisäksi tarjolla myös makkaraa ja kahvia. 

Mökkiseurat pe 14.7. klo 18.00 Elvi ja Arto Kukkosella, Kirkkosaarentie 589. 

Lomalaisten kirkkopyhää vietetään heinäkuussa Keiteleen kirkossa 

Lomalaisten kirkkopyhää vietetään sanajumalanpalveluksen merkeissä Keiteleen kirkossa su 23.7. klo 10.00. Mukaan toivotaan eritoten Keiteleellä kesää viettäviä lomailijoita, mutta tapahtumaan ovat kaikki tervetulleita. 

Jumalanpalvelukseen jälkeen nautitaan kirkkokahvit kirkossa ja vaihdetaan kesäisiä kuulumisia.

Fri Jun 09 12:36:35 EEST 2023