Hautajaiset koronapandemian aikana  

- tietoa seurakuntalaisille 
 (Tiedot päivitetty 9.6.2021) 

Hautajaisia koskevien ohjeiden tarkoitus on suojella osallistujia tartunnalta ja tehdä hautajaisista turvalliset omaisille ja kaikille osallistujille. Ylä-Savon seurakuntayhtymän hautauspalveluiden virkailijat, toimitukseen tuleva pappi, sekä suntiot auttavat kysymyksissä. 

Hautajaisissa noudatetaan maskeihin, riittäviin turvaväleihin ja käsihygieniaan annettuja ohjeita ja niiden noudattamisessa ohjataan tulijoita. 

Kirkollisia toimituksia ja perhejuhlia voidaan järjestää seurakunnan tiloissa. Tilat voivat asettaa rajoituksia kokoontumismääriin. 

Kirkollisten toimitusten jälkeen vietettävät perhejuhlat ja muistotilaisuudet ovat yksityistilaisuuksia, joissa on suositeltavaa noudattaa voimassa olevia suosituksia. 

Mikäli alueen koronapandemian tilanne heikkenee, osallistujamäärää rajataan Itä-Suomen aluehallintoviraston ja Kuopion hiippakunnan piispan Jari Jolkkosen antamien ohjeiden mukaan. 

Ohjeita osallistujille 

  • Henkilöiden tai seurueiden väliin tulee jäädä riittävä turvaetäisyys. 
  • Kasvomaskien käyttö on suositeltavaa. 
  • Hyvästä käsi- aivastus- ja yskimishygieniasta tulee huolehtia. 
  • Flunssaoireisena ei hautajaisiin voi osallistua. 

Läheiset, jotka eivät pääse osallistumaan nyt tilaisuuteen, voidaan huomioida esimerkiksi siten, että omaiset järjestävät tilaisuuden videoimisen tai striimaamisen älypuhelimella.  

Osallistujien määrää koskevaa tietoa 

Kirkoissa ja muissa tiloissa noudatetaan kasvomaskeihin, riittäviin turvaväleihin ja käsihygieniaan annettuja ohjeita. Tilat voivat asettaa rajoituksia kokoontumismääriin. 

Tiedot tilojen mahdollistamasta turvavälit huomioivasta laskennallisesta osallistujamäärästä on nähtävillä tilan omalla sivulla seurakuntien verkkosivuilla Kirkot ja tilat -osiossa. Kaikkien seurakuntien kirkkojen, kappeleiden ja seurakuntasalien osalta tiedot löytyvät täältä. 

Tilojen mahdollistamasta osallistujamäärästä saa myös tietoa Ylä-Savon seurakuntayhtymän Hautauspalveluiden toimistosta. 

Muistotilaisuudet ovat omaisten järjestämiä yksityistilaisuuksia. Ks. kohta muistotilaisuudet. 

Tietoa siunaustilaisuuden paikasta 

Arkkuhautaus voidaan toimittaa kirkossa, kappelissa tai haudalla, välimatkasta toisiin huolehtien. Tuhkahautauksessa vainajan siunaaminen toimitetaan ennen tuhkausta esim. kirkossa tai kappelissa osallistujien kesken turvallisesta välimatkasta toisiin huolehtien. 

Tietoa kantajista 

Kantajiin tulee jättää välimatkaa saattamisen ja hautaan laskemisen aikana. Heillä tulee olla kunnolla tilaa liikkua ja toimia ilman, että lähikontaktia syntyy. 

Jos omaisista ei löydy kantajia, voit sopia seurakunnasta tulevista kantajista ja tähän liittyvistä käytännöistä hautausjärjestelyiden teon yhteydessä Ylä-Savon seurakuntayhtymän Hautauspalveluiden kanssa. 

Tietoa hautajaisten järjestämisen aikataulusta 

  • Hautaan siunaaminen tapahtuu viivytyksettä, kun hautauslupa on saatu. 
  • Hautaan siunaaminen ja hautaus voidaan järjestää tarvittaessa kaikkina viikonpäivinä. 
  • Tietoa tuhkahautauksesta 
  • Vainajan siunaaminen toimitetaan ennen tuhkausta. 
  • Erityisen painavien perusteiden vuoksi siunaus voidaan toimittaa tuhkaamisen jälkeen. Asiasta keskustellaan ennen tuhkausta seurakunnan kirkkoherran kanssa. 

Muuta tietoa 

Vainajien näyttö on turvallisuus huomioiden mahdollista. 

Muistotilaisuudet 

Ylä-Savon seurakuntayhtymän Hautauspalvelut  

Papin, kanttorin ja tilan varaus, käytännön järjestelyt, haudanhoitosopimukset ja
hautapaikat. Palvelut Iisalmen, Lapinlahden, Pielaveden, Sonkajärven ja Varpaisjärven seurakunnille. 

Toimistoilla asiointi vain ajanvarauksella. Palvelut saat myös puhelimitse ja sähköisiä palveluita hyödyntämällä.

Aukioloajat 9-15 ma-pe. 
Osoite: Ilvolankatu 14 b, 74100 Iisalmi. 
Puh. 044 7335 201
ylasavon.hautausluvat@evl.fi 
Lisätietoa: www.ylasavonseurakunnat.fi/hautauspalvelut