Hautajaiset koronapandemian aikana

- tietoa seurakuntalaisille
 (Tiedot päivitetty 4.5.2021)

Hautajaisia koskevien ohjeiden tarkoitus on suojella osallistujia tartunnalta ja tehdä hautajaisista turvalliset omaisille ja kaikille osallistujille. Ylä-Savon seurakuntayhtymän hautauspalveluiden virkailijat, toimitukseen tuleva pappi, sekä suntiot auttavat kysymyksissä.

Hautajaisissa noudatetaan maskeihin, 2 metrin turvaväleihin ja käsihygieniaan annettuja ohjeita ja niiden noudattamisessa ohjataan tulijoita.

Ylä-Savon seurakuntayhtymässä noudatetaan 50 henkilön osallistujamäärää sen mukaan kuinka tila mahdollistaa 2 metrin turvavälit. Osallistujamäärä voi myös ylittyä niissä kirkoissa, joissa osallistujat on jaettu useampaan sektoriin. Tarkempaa tietoa saat tästä ohjeesta kohdasta: Osallistujien määrää koskevaa tietoa.

Kirkollisten toimitusten jälkeen vietettävät perhejuhlat ja muistotilaisuudet ovat yksityistilaisuuksia, joissa on suositeltavaa noudattaa voimassa olevaa kokoontumisrajoitusta.

Mikäli alueen koronapandemian tilanne heikkenee, osallistujamäärää rajataan Itä-Suomen aluehallintoviraston ja Kuopion hiippakunnan piispan Jari Jolkkosen antamien ohjeiden mukaan.

Ohjeita osallistujille

• Henkilöiden tai seurueiden väliin tulee jäädä vähintään 2 metrin turvaetäisyys.
  • Kasvomaskien käyttö on suositeltavaa.
  • Hyvästä käsi- aivastus- ja yskimishygieniasta tulee huolehtia.
  • Flunssaoireisena ei hautajaisiin voi osallistua.

Läheiset, jotka eivät pääse osallistumaan nyt tilaisuuteen, voidaan huomioida esimerkiksi siten, että hääpari järjestää tilaisuuden videoimisen tai striimaamisen älypuhelimella.

Osallistujien määrää koskevaa tietoa

• Keiteleen, Pielaveden, Sonkajärven ja Varpaisjärven kirkoissa osallistujamäärä on enintään 50 henkilöä. Iisalmen Kustaa Aadolfin kirkossa on käytössä kolme 30 hengen sektoria (90). Lapinlahden kirkossa on käytössä kolme 20 hengen sektoria (60). Kappeleissa ja seurakuntasaleissa, sekä muissa seurakunnan tiloissa osallistujamäärään vaikuttaa se, miten tilassa mahdollistuu 2 metrin turvavälit.
  • Tiedot tilojen mahdollistamasta osallistujamäärästä on nähtävillä tilan omalla sivulla seurakuntien verkkosivuilla Kirkot ja tilat -osiossa. Kaikkien seurakuntien kirkkojen, kappeleiden ja seurakuntasalien osalta tiedot löytyvät täältä.
  • Tilojen mahdollistamasta osallistujamäärästä saa myös tietoa Ylä-Savon seurakuntayhtymän Hautauspalveluiden toimistosta.
  • Muistotilaisuudet ovat omaisten järjestämiä yksityistilaisuuksia. Ks. kohta muistotilaisuudet.

Tietoa siunaustilaisuuden paikasta

• Arkkuhautaus voidaan toimittaa kirkossa, kappelissa tai haudalla, välimatkasta toisiin huolehtien. Tuhkahautauksessa vainajan siunaaminen toimitetaan ennen tuhkausta esim. kirkossa tai kappelissa osallistujien kesken turvallisesta välimatkasta toisiin huolehtien.

Tietoa kantajista

• Kantajiin tulee jättää välimatkaa saattamisen ja hautaan laskemisen aikana. Heillä tulee olla kunnolla tilaa liikkua ja toimia ilman, että lähikontaktia syntyy.
  • Jos omaisista ei löydy kantajia, voit sopia seurakunnasta tulevista kantajista ja tähän liittyvistä käytännöistä hautausjärjestelyiden teon yhteydessä Ylä-Savon seurakuntayhtymän Hautauspalveluiden kanssa.

Tietoa hautajaisten järjestämisen aikataulusta

• Hautaan siunaaminen tapahtuu viivytyksettä, kun hautauslupa on saatu.
  • Hautaan siunaaminen ja hautaus voidaan järjestää tarvittaessa kaikkina viikonpäivinä.

Tietoa tuhkahautauksesta

• Vainajan siunaaminen toimitetaan ennen tuhkausta.
  • Erityisen painavien perusteiden vuoksi siunaus voidaan toimittaa tuhkaamisen jälkeen. Asiasta keskustellaan ennen tuhkausta seurakunnan kirkkoherran kanssa.

Muuta tietoa

Vainajien näyttö on turvallisuus huomioiden mahdollista.

Muistotilaisuudet

• Muistotilaisuudet ovat omaisten järjestämiä yksityistilaisuuksia. Vastuu yksityisen tilaisuuden toteutuksesta on sen järjestäjällä.
  • Itä-Suomen AVI:n voimassaoleva määräys sallii enintään 50 hengen yleisötilaisuudet. Tämän rajoituksen lisäksi suositellaan, ettei myöskään yksityistilaisuuksissa järjestettäisi yli 50 hengen kokoontumisia. Tämä suositus koskee muistotilaisuuksia.
  • Aluehallintovirastot suosittelevat, että tilaisuuksissa noudatetaan edelleen THL:n ja OKM:n 21.9.2020 antamaa ohjetta koronaviruksen leviämisen estämiseksi (Siirryt linkistä minedu.fi -sivulla olevaan pdf-tiedostoon)Linkki avautuu uudessa välilehdessä
  • Hautauspalveluista saa tiedon seurakunnan tilojen käytöstä mm. turvavälit mahdollistavien osallistujamäärien osalta. Tiedot löytyvät myös seurakuntien verkkosivuilta Kirkot ja tilat -osiosta.
  • Seurakunnan työntekijät eivät valitettavasti voi osallistua muistotilaisuuksiin.

Ylä-Savon seurakuntayhtymän Hautauspalvelut

Papin, kanttorin ja tilan varaus, käytännön järjestelyt, haudanhoitosopimukset ja
hautapaikat. Palvelut Iisalmen, Lapinlahden, Pielaveden, Sonkajärven ja Varpaisjärven seurakunnille.

Toimistoilla asiointi vain ajanvarauksella. Palvelut saat myös puhelimitse ja sähköisiä palveluita hyödyntämällä.

Aukioloajat 9-15 ma-pe.
Osoite: Ilvolankatu 14 b, 74100 Iisalmi.
ylasavon.hautausluvat@evl.fi
Lisätietoa: www.ylasavonseurakunnat.fi/hautauspalvelut