Hautajaiset koronapandemian aikana

- tietoa seurakuntalaisille
 (Tiedot päivitetty 20.1.2021)

Hautajaisia koskevien ohjeiden tarkoitus on suojella osallistujia tartunnalta ja tehdä hautajaisista turvalliset omaisille ja kaikille osallistujille. Ylä-Savon seurakuntayhtymän hautauspalveluiden virkailijat, toimitukseen tuleva pappi, sekä suntiot auttavat kysymyksissä.

Ylä-Savon seurakuntayhtymän seurakunnissa noudatetaan 22.2.2021 saakka Itä-Suomen aluehallintovirasto 20.1.2021 antamaa päätöstä kieltää koko toimialueensa kuntien alueella kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä. Tämän rajoituksen lisäksi suositellaan, ettei myöskään yksityisitilaisuuksissa järjestettäisi yli 20 hengen kokoontumisia. Tämä suositus koskee muistotilaisuuksia.

Ylä-Savon seurakuntayhtymässä jumalanpalvelusten ja kirkollisten toimitusten ohjeet ja käytännöt perustuvat näihin suosituksiin.

Ohjeita osallistujille

• Vähänkään hengitystieoireita kokevan henkilön ei tule osallistua siunaustilaisuuteen.
  • Tilaisuudessa tulee kaikin käytettävissä olevin keinoin pyrkiä välttämään tartuntariskiä.
  • Tärkeää on hyvä käsihygienia ja turvallinen välimatkasta toisiin osallistujiin, kantajiin ja hautauksen suorittavaan pappiin.
  • Maskien käyttö on suositeltavaa.
  • Läheiset, jotka eivät pääse osallistumaan siunaustilaisuuteen, voidaan huomioida esimerkiksi siten, että tilaisuuteen osallistuva omainen videoi tai striimaa tilaisuuden vainajan
  • muille läheisille älypuhelimella.

Osallistujien määrää koskevaa tietoa

• Siunaustilaisuuteen voi osallistua yhteensä enintään 20 osallistujaa kokonaisuudessaan ja pienemmissä tiloissa sen mukaan, kuinka tila mahdollistaa 1-2 metrin turvavälit.
  • Tiedot tilojen mahdollistamasta osallistujamäärästä on nähtävillä tilan omalla sivulla seurakuntien verkkosivuilla Kirkot ja tilat -osiossa. Kaikkien seurakuntien kirkkojen, kappeleiden ja seurakuntasalien osalta tiedot löytyvät täältä.
  • Tilojen mahdollistamasta osallistujamäärästä saa myös tietoa Ylä-Savon seurakuntayhtymän Hautauspalveluiden toimistosta.
  • Muistotilaisuudet ovat omaisten järjestämiä yksityistilaisuuksia. Ks. kohta muistotilaisuudet.

Tietoa siunaustilaisuuden paikasta

• Arkkuhautaus voidaan toimittaa kirkossa, kappelissa tai haudalla, välimatkasta toisiin huolehtien.Tuhkahautauksessa vainajan siunaaminen toimitetaan ennen tuhkausta esim. kirkossa tai kappelissa osallistujien kesken turvallisesta välimatkasta toisiin huolehtien.

Tietoa kantajista

• Kantajiin tulee jättää välimatkaa saattamisen ja hautaan laskemisen aikana. Heillä tulee olla kunnolla tilaa liikkua ja toimia ilman, että lähikontaktia syntyy.
  • Jos omaisista ei löydy kantajia, voit sopia seurakunnasta tulevista kantajista ja tähän liittyvistä käytännöistä hautausjärjestelyiden teon yhteydessä Ylä-Savon seurakuntayhtymän Hautauspalveluiden kanssa.

Tietoa hautajaisten järjestämisen aikataulusta

• Hautaan siunaaminen tapahtuu viivytyksettä, kun hautauslupa on saatu.
  • Hautaan siunaaminen ja hautaus voidaan järjestää tarvittaessa kaikkina viikonpäivinä.

Tietoa tuhkahautauksesta

• Vainajan siunaaminen toimitetaan ennen tuhkausta.
  • Erityisen painavien perusteiden vuoksi siunaus voidaan toimittaa tuhkaamisen jälkeen. Asiasta keskustellaan ennen tuhkausta seurakunnan kirkkoherran kanssa.

Muuta tietoa

• Vainajien näyttöä ei järjestetä seurakunnan tiloissa epidemian aikana.

Muistotilaisuudet

• Muistotilaisuudet ovat omaisten järjestämiä yksityistilaisuuksia. Vastuu yksityisen tilaisuuden toteutuksesta on sen järjestäjällä.
  • Itä-Suomen AVI:n määräyksestä 20.1.2022 alkaen sallitaan enintään 20 hengen osallistujamäärä kokoontumissa. Tämän rajoituksen lisäksi suositellaan, ettei myöskään yksityisitilaisuuksissa järjestettäisi yli 20 hengen kokoontumisia. Tämä suositus koskee muistotilaisuuksia.
  • Aluehallintovirastot suosittelevat, että tilaisuuksissa noudatetaan edelleen THL:n ja OKM:n 21.9.2020 antamaa ohjetta koronaviruksen leviämisen estämiseksi (Siirryt linkistä minedu.fi -sivulla olevaan pdf-tiedostoon)Linkki avautuu uudessa välilehdessä
  • Hautauspalveluista saa tiedon seurakunnan tilojen käytöstä mm. turvavälit mahdollistavien osallistujamäärien osalta. Tiedot löytyvät myös seurakuntien verkkosivuilta Kirkot ja tilat -osiosta.
  • Seurakunnan työntekijät eivät valitettavasti voi osallistua muistotilaisuuksiin.

Ylä-Savon seurakuntayhtymän Hautauspalvelut

Papin, kanttorin ja tilan varaus, käytännön järjestelyt, haudanhoitosopimukset ja
hautapaikat. Palvelut Iisalmen, Lapinlahden, Pielaveden, Sonkajärven ja Varpaisjärven seurakunnille.

Toimistoilla ei valitettavasti voi asioida koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi. Asiointi tapahtuu puhelimitse, sähköpostitse ja verkkopalveluita hyödyntämällä.

Aukioloajat 9-15 ma-pe.
Osoite: Ilvolankatu 14 b, 74100 Iisalmi.
ylasavon.hautausluvat@evl.fi
Lisätietoa: www.ylasavonseurakunnat.fi/hautauspalvelut