Hautajaiset koronapandemian aikana 

- tietoa seurakuntalaisille

Tällä sivulla on ajantasaista tietoa hautajaisten järjestämisestä koronapandemian aikana. Sivun ohjeet voit tulostaa pdf -tiedostosta tästä. Tämän ohjeen verkko-osoitteen voit lähettää linkkinä sähköpostilla tai eri viestisovelluksilla silloin kun haluat jakaa tietoa eteenpäin. 

(Tiedot päivitetty 20.8.2020)

Ylä-Savon seurakuntayhtymässä jumalanpalvelusten ja kirkollisten toimitusten ohjeet ja käytännöt perustuvat THL:n ja OKM:n antamiin suosituksiin

Aluehallintovirastot suosittelevat, että tilaisuuksissa noudatetaan edelleen THL:n ja OKM:n 21.9.2020 antamaa ohjetta koronaviruksen leviämisen estämiseksi (Siirryt linkistä minedu.fi sivustoon pdf-verkkodokumenttiin)

Hautajaisia koskevien ohjeiden tarkoitus

Hautajaisia koskevien ohjeiden tarkoitus on suojella osallistujia tartunnalta koronapandemian aikana ja tehdä hautajaisista turvalliset omaisille ja kaikille osallistujille. Ylä-Savon seurakuntayhtymän hautauspalveluiden virkailijat, toimitukseen tuleva pappi, sekä suntiot auttavat kysymyksissä. 

Ohjeita osallistujille  

 • Vähänkään hengitystieoireita kokevan henkilön ei tule osallistua siunaustilaisuuteen. 
 • Tilaisuudessa tulee kaikin käytettävissä olevin keinoin pyrkiä välttämään tartuntariskiä. 
 • Tärkeää on hyvä käsihygienia ja turvallinen välimatkasta toisiin osallistujiin, kantajiin ja hautauksen suorittavaan pappiin. 
 • Läheiset, jotka eivät pääse osallistumaan siunaustilaisuuteen, voidaan huomioida esimerkiksi siten, että tilaisuuteen osallistuva omainen videoi tai striimaa tilaisuuden vainajan muille läheisille älypuhelimella.  

Osallistujien määrää koskevaa tietoa  

 • Osallistujamäärä kirkoissa ja kappeleissa siunaustilaisuudessa, sekä seurakunnan tiloissa pidettävissä muistotilaisuuksissa määritetään sen mukaan, kuinka tila mahdollistaa 1-2 metrin turvavälin. 

Tietoa siunaustilaisuuden paikasta  

 • Arkkuhautaus voidaan toimittaa kirkossa, kappelissa tai haudalla, välimatkasta toisiin huolehtien.  
 • Tuhkahautauksessa vainajan siunaaminen toimitetaan ennen tuhkausta esim. kirkossa tai kappelissa osallistujien kesken turvallisesta välimatkasta toisiin huolehtien. 

Siunaustilaisuuden paikkaan vaikuttaa kantajat    

 • Jos kantajat ovat omaisia tai osittain hautaustoimiston järjestämiä kantajia, voidaan siunaustilaisuus pitää kirkossa, kappelissa tai haudalla, omaisten toiveen mukaan. 
 • Jos kantajat tulevat seurakunnasta, pidetään siunaustilaisuus haudan äärellä. Silloin omaisia ei voi olla kantajien joukossa. Hautaan saattaminen ja laskeminen tapahtuu etukäteen siunauspäivän aamuna. 
 • Kantajiin tulee jättää välimatkaa saattamisen ja hautaan laskemisen aikana. Heillä tulee olla kunnolla tilaa liikkua ja toimia ilman, että lähikontaktia syntyy. 

Tietoa hautajaisten järjestämisen aikataulusta  

 • Hautaan siunaaminen tapahtuu normaalioloissakin viivytyksettä, kun hautauslupa on saatu. 
 • Hautaan siunaaminen ja hautaus voidaan järjestää tarvittaessa kaikkina viikonpäivinä. 

Tietoa tuhkahautauksesta  

 • Vainajan siunaaminen toimitetaan ennen tuhkausta. 
 • Erityisen painavien perusteiden vuoksi siunaus voidaan toimittaa tuhkaamisen jälkeen. Asiasta keskustellaan ennen tuhkausta seurakunnan kirkkoherran kanssa. 

Muuta tietoa  

 • Vainajien näyttöä ei järjestetä seurakunnan tiloissa epidemian aikana. 

Muistotilaisuudet  

Ylä-Savon seurakuntayhtymän Hautauspalvelut  

Papin, kanttorin ja tilan varaus, käytännön järjestelyt, haudanhoitosopimukset ja
hautapaikat. Palvelut Iisalmen, Lapinlahden, Pielaveden, Sonkajärven ja Varpaisjärven seurakunnille. 

Toimistoilla ei valitettavasti voi asioida koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi. Asiointi tapahtuu puhelimitse, sähköpostitse ja verkkopalveluita hyödyntämällä. 

Aukioloajat 9-15 ma-pe. 
Osoite: Ilvolankatu 14 b, 74100 Iisalmi. 
Puh. 044 7335 201
ylasavon.hautausluvat@evl.fi 
Lisätietoa: www.ylasavonseurakunnat.fi/hautauspalvelut