Uutislistaukseen

Pääsiäinen on matka surusta suureen iloon

Hiljaisella viikolla ja pääsiäisenä voimme kokoontua kahden vuoden tauon jälkeen kirkkoon viettämään pyhiä yhdessä jumalanpalveluksiin. Pääsiäisen ajan tapahtumat johdattavat meidät surun kautta suureen iloon, joka näkyy myös jumalanpalveluksissa. Kodeissa pääsiäisen sanomaa välittävät tutut koristeet rairuohosta tipuihin. Erilaisia pääsiäistapahtumia on tarjolla reippaasti seurakunnissa. 

-Pääsiäisen aikaan kirkossa mennään vahvasti tunnelmasta toiseen. Hiljaisella viikolla seurataan päivittäin Jeesuksen kärsimystietä kohti Golgataa, kertoo Lapinlahden seurakunnan kirkkoherra Lauri Jäntti. 

Pääsiäisen sanomassa on hyvyyden voima pahan valtaa suurempi. 

- Pääsiäisajan sanoma kulkee kivun ja ahdistuksen kautta iloon ja toivoon. Pääsiäinen muistuttaa siitä, että vaikeinakin aikoina voimme katsoa tulevaisuuteen luottavaisin mielin. Jumalan rakkaus voittaa kärsimyksen ja kuoleman vallan. Hyvyyden voima on aina lopulta pahan valtaa suurempi, Jäntti muistuttaa. 

Jumalanpalveluksissa tehdään matkaa surusta iloon 

Matka surusta iloon näkyy myös jumalanpalveluksissa. Kiirastorstain iltana muistetaan Jeesuksen viimeistä ateriaa oppilaidensa kanssa sekä ehtoollisen asettamista. 

-Se on monille vuoden tärkein ehtoollishetki. 

Pitkäperjantain jumalanpalvelus on vuoden hartain ja yksinkertaisin. Alttari on puettu mustaan suruasuun, alttarilla on kukkina viisi ruusua ja monissa kirkoissa urutkin vaikenevat, kun muistellaan Jeesuksen kuolemaa.  

Pääsiäisaamun jumalanpalveluksessa tunnelma on aivan päinvastainen. 

-Se on vuoden iloisin ja valoisin sunnuntai. Silloin julistetaan kristinuskon tärkeintä sanomaa, Jeesuksen ylösnousemusta, Jäntti toteaa.  

Pääsiäinen on kristittyjen suurin ja vanhin juhla  

Pääsiäisenä juhlitaan Jeesuksen ylösnousemista kuolleista. Varhaisimmat tiedot kristillisestä pääsiäisenvietosta ovat 100 –luvulta, silloin viikoittaisen ylösnousemusjuhlan, sunnuntain, rinnalle tuli vuosittain vietettävä pääsiäinen.   

-Pääsiäinen on niin suuri juhla, että sitä vietetään kaksi päivää. Toisen pääsiäispäivän aiheena on ylösnousseen Jeesuksen kohtaaminen, Jäntti toteaa 

Rairuoho, munat ja tiput - Mitä löytyy tuttujen koristeiden takaa? 

Pääsiäisen koristeisiin tiivistyy rikas kristillinen symboliikka. Rairuoho on suosittu pääsiäiskoriste monissa lapsiperheissä. Nopeasti kasvava rairuoho voidaan nähdä monien muiden pääsiäiskoristeiden tapaan uuden elämän vertauskuvana.  

Yksi pääsiäisen tunnetuimmista symboleista on muna. Kristillisessä perinteessä se kuvaa ylösnousemusta ja Kristuksen hautaa. Eloton kuori kätkeekin sisäänsä uuden elämän. Suklaamunan yllätys kuvaa pääsiäisen ihmettä ja iloa.  

Tipu liittyy myös pääsiäisen. Keltainen untuvikko liittyy kevääseen sekä uuteen elämään. Se voidaan nähdä myös Kristuksen ylösnousemuksen vertauskuvana. 

Pyhiä päästään viettämään vihdoin kirkossa yhdessä  

Kahtena edellisenä pääsiäisenä voimassa olleet koronarajoitukset mahdollistivat vain rajatulle joukolle kokoontumisen kirkkoon. Nyt kirkkoon mahtuvat kaikki turvallisesti ja väljästi. Seurakunnissa on tänä vuonna tarjolla runsaasti tapahtumia niin hiljaisella viikolla kuin pääsiäisenä. Pyhien viettoon voi tulla mukaan jumalanpalveluksiin ja hartauksiin, tai kulkemaan yhdessä pääsiäispolulle, pääsiäisaamiaisella voi kokoontua yhdessä valmiiseen pöytään.  

Seurakuntien kaikki pääsiäistapahtumat ja pääsiäisen tunnelmia löytyy täältä (ylasavonseurakunnat.fi)

Wed Apr 06 07:35:42 EEST 2022