Ajankohtaista 

Uutisia

Täältä löydät kaikki Ylä-Savon seurakuntayhtymän julkaisemat uutiset. Uutisia löytyy vuodesta 2014 lähtien. Seurakunnat julkaisevat omaa toimintaa koskevat uutiset omilla verkkosivuillaan. 

Seurakuntien uutiset

Seurakuntien uutisia pääset lukemaan seuraavista linkeistä. Siirryt linkeistä seurakuntien sivustolle.

Etsitkö näitä?

Ylä-Savon seurakuntayhtymän uutiset


 

Uutislistaukseen

Aukuinen vetää lasta pulkassa.

Paastonaika erottaa arjen juhlasta ja aloittaa matkan kohti pääsiäistä

11.2.2022 11.24

Laskiaisena herkutellaan ja viiletetään pulkkamäessä. Sen jälkeen on alkava paastonaika aloittaa myös matkan kohti kirkkovuoden suurinta juhlaa, pääsiäistä kohti. 

Jokaisella kirkkovuoden pyhällä ja ajanjaksolla on meille jokin tehtävä. Laskiaisena on lupa herkutella ja ilakoida vielä hetki ennen paastoa. Paastonajan tarkoitus taas on kehottaa meitä hidastamaan, hiljentymään ja pysähtyä tarkastelemaan elämäämme. Puritaanisen ruokavalion sijaan paastonaikana voi kirkastaa itselleen mikä elämässä on todella merkityksellistä ja mikä turhuutta.  

Ennen vanhaan juhla ja arki erottuivat selvemmin toisistaan. Arkena vietettiin yksinkertaista elämää ja juhlaan varauduttiin säästämällä sekä valmistelemalla juhlaruokia pitkään. Pian alkava paastonaika voikin tuoda mahdollisuuden kirkastaa myös arjen ja pyhän eroa, elää arkea vähän vähemmällä siihen saakka, kunnes hiljainen viikko ja pääsiäinen koittaa.  

Valtakunnallinen Eko-paastokampanja innostaa suomalaisia vuosittain viettämään paastonaikaa tavalla, joka hillitsee ilmastonmuutosta. Tänä vuonna Ekopaaston teemana on monenlaiset metsäsuhteet ja metsän kutsu hiljentymään. Ekopaaston tavoitteena on, että paastoaja luopuu elämänsä mukavuuksista ei vain itseään vaan koko luomakuntaa ajatellen. Ekopaasto-kampanja näkyy somessa, ja sen tarkoitus on tarjota kokemuksellisuutta ja hiljentymistä sekä käytännön osallistumisvinkkejä. 

Laskiaisen juhlapäiviä ovat laskiaissunnuntai (27.2.) ja sen jälkeen vietettävä laskiaistiistai (1.3.) Paasto alkaa tuhkakeskiviikosta (2.3.).  

Oman kotikirkon jumalapalvelus saattaa kohti paastonaikaa  

Arjen ja pyhän eroa voi tulla kokemaan myös oman pitäjän kauniiseen kirkkoon laskiaissunnuntain jumalapalvelukseen.  Kirkkoon voi tulla paikanpäälle, tilaa on reilusti turvaväleihin. Jumalanpalvelukseen voi osallistua myös seurakuntien YouTube –kanavilla. Laskiaissunnuntain sanajumalanpalvelus kuullaan myös Radio Sandelsin taajuuksilla Sonkajärven kirkosta. 

Iisalmen seurakunta 

 • Messu su 27.2. Kustaa Aadolfin kirkossa klo 10.00. Messu myös striimataan 
 • Messu su 27.2. Pyhän Ristin kirkossa klo 12.00 
 • Tuhkakeskiviikon messu ke 2.3. klo 18.00 Pyhän Ristin kirkossa 

Lapinlahden seurakunta 

 • Sanajumalanpalvelu su 27.2. Lapinlahden kirkossa klo 10.00 
 • Konsertti Lavrenchukin perhe esiintyy su 27.2. klo 16.00 Lapinlahden kirkossa 

Nilakan seurakunta 

 • Messu Pielaveden su 27.2. kirkossa klo 10.00 
 • Messu Keiteleen su 27.2. kirkossa klo 13.00 

Sonkajärven seurakunta 

 • Sanajumamalanpalvelus su 27.2. Sonkajärven kirkossa klo 10.00 
 • Sanajumalanpalvelus su 27.2.  Sukevan kirkossa klo 13.00 
 • Laskiaisen perheilta Yhteisvastuun hyväksi ti 1.3. klo 18.00 Hirsikankaan leirikeskus 
 • Tuhkakeskiviikon Hiljaisuuden iltamessu ke 2.3. klo 18.00 Sonkajärven kirkossa 

Varpaisjärven seurakunta 

 • Sanajumalanpalvelus su 27.2.  Varpaisjärven Pyhän Mikaelin kirkossa klo 10.00