Uutislistaukseen

Iisalmen Kangaslammin hautausmaalla selvitetään lupaa toimia pohjavedenottamon suoja-alueella

Hautaustoiminta jatkuu toistaiseksi normaalisti. 100 vuotta toiminut hautausmaa sijaitsee pohjavesialueella ja tämä on toiminnassa huomioitu. Hautausmaalta on puuttunut kuitenkin pohjavesialueen vedenottamoiden suoja-alueella toimimiseen vaadittava poikkeamislupa. Ylä-Savon Vesi Oy tekee jatkuvaa seurantaa pohjavedenottamoilla ja vedenlaatu on hyvä.   

Kangaslammin hautausmaa talvisena.

Kangaslammin hautausmaan on ollut käytössä yli 100 vuotta. Sijainti pohjavesialueella on ollut tiedossa ja se on seurakunnan hautausmaatoiminnassa huomioitu.

Ylä-Savon Vesi Oy tekee jatkuvaa vedenlaadun seurantaa.  “Kaivojen ja vedenkäsittelylaitoksilta lähtevän vedenlaatua seurataan laboratorio tutkimuksin ja vedenlaatu on hyvä.“ - kertoo Ylä-Savon Vesi Oy:n käyttöinsinööri Sari Pyyny.

Tarvittavan poikkeamisluvan puuttuminen kävi ilmi vuonna 2021

Kangaslammin hautausmaa sijaitsee pohjavedenottamoiden suoja-alueella. Kangaslammin hautausmaalta on puuttunut vuodesta 1990 alkaen poikkeamislupa, joka olisi tullut hakea Itä-Suomen vesioikeuden 5.10.1984 tekemään suoja-aluepäätökseen. Pohjavedenottamoiden suoja-alueella hautausmaatoiminnalla tulee olla poikkeamislupa. 

Luvan puuttuminen on selvinnyt Ylä-Savon seurakuntayhtymälle ja Iisalmen seurakunnalle vasta, kun Iisalmen kaupungin ympäristöviranomainen (Ylä-Savon SOTE) on asiaa tiedustellut vuonna 2021.  Ylä-Savon seurakuntayhtymä on ympäristökonsultin kanssa valmistellut selvityksen ja hakenut puuttuvaa poikkeamislupaa vuoden 2023 alussa nykyiseltä Itä-Suomen aluehallintovirastolta.  

31.10.2023 Itä-Suomen aluehallintovirasto on päätöksellään hylännyt hakemuksen. Ylä-Savon seurakuntayhtymä on päätöksen saatuaan aloittanut muutoksenhaun valmistelun Vaasan hallinto-oikeuteen. 

"On ollut erittäin hankalaa selvittää, mitä vuonna 1984 on tapahtunut ja miksi asia ei ole seurakunnassa aikanaan edennyt. Asiaa selvitellään, mutta tässä vaiheessa keskitytään hautausmaatoiminnan mahdollistamiseen ja lupa-asioiden kuntoon laittamiseen. Eri viranomaisten kanssa tehdään asiassa yhteistyötä.”  - kommentoi Ylä-Savon seurakuntayhtymän hallintojohtaja Katariina Bergbacka.  

Yhteisen kirkkoneuvoston seuraava kokous on 21.11.2023, jolloin käsitellään mm. lupatilanteeseen liittyen valmisteilla olevaa valituskirjelmää Vaasan hallinto-oikeuteen.

Tiedotteen jälkeen löydät AVI:n päätöstietoja sekä aikajanan vuosille 1984-2023

Hautaustoiminta Kangaslammin hautausmaalla jatkuu toistaiseksi normaalisti

Kangaslammin hautausmaalla hautaustoiminta jatkuu normaalisti tässä vaiheessa. Jos hautausmaan käyttöön tulee kesken lupaprosessin muutoksia, Ylä-Savon seurakuntayhtymä viestii asiasta. Hautaustoiminnassa tapahtuvista muutoksista päättää Ylä-Savon seurakuntayhtymässä yhteinen kirkkoneuvosto. 

“Hautausmaa on arvokas ja pyhä paikka. Me huomioimme sen, että viimeiseen leposijaan liittyy hautaoikeuksien ohella toiveita ja odotuksia. Meillä on Iisalmessa myös vanha hautausmaa ja me tulemme turvaamaan hautausten hoidon myös jatkossa.” - kommentoi Iisalmen seurakunnan kirkkoherra, yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja Sanna Komulainen.

Ylä-Savon seurakuntayhtymä on vastannut hautausmaista vuodesta 2011 lähtien, kun seurakuntayhtymä perustettiin. 

Asiasta viestitään aina kun on jotain uutta kerrottavaa.

Lisätietoa antavat:  

Ylä-Savon seurakuntayhtymä: hallintojohtaja Katariina Bergbacka, 044 733 5211, katariina.bergbacka@evl.fi

Iisalmen seurakunta: kirkkoherra, yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja Sanna Komulainen, 044 7335 200, sanna.komulainen@evl.fi  

Ylä-Savon Vesi Oy: käyttöinsinööri Sari Pyyny, 040 178 2477,  sari.pyyny@yla-savonvesi.fi

********************************************

Näitä asioita Itä-Suomen AVI on muun muassa nostanut päätöksessään esille   

Aluehallintoviraston päätös (Nro 82/2023 Dnro ISAVI/833/2023) päätös kokonaisuudessaan (avi.fi)Linkki avautuu uudessa välilehdessä

https://ylupa.avi.fi/fi-FI/asia/2382416  

Poimintoja päätöksestä s. 27 Hankkeen riskit ja menetykset:   

Pääosa Kangaslammin hautausmaasta sijoittuu pohjaveden varsinaiselle muodostumisalueelle. Hautausmaa vedenhankintakäytössä olevalla Peltosalmi-Ohenmäen (0814002) 1E-luokan pohjavesialueella. Vedenottamoiden suoja-aluejärjestelmän tarkoituksena on varmistaa ottamoksi valitun esiintymän laadullinen käyttökelpoisuus vedenhankintaan. 

  • Esimerkiksi pohjaveden laadusta tai pinnantasoista Kangaslammin hautausmaan alueella ei ole tietoa, mikä vaikeuttaa nykyisen toiminnan pohjavesivaikutusten arviointia huomattavasti.  
  • Hakijan tekemät arviot hankkeen vaikutuksista ovat aluehallintoviraston näkemyksen mukaan epäluotettavia muun muassa maaperätutkimusten tutkimuspisteiden sijoittelun, pohjaveden pinnankorkeuden ja vedenlaadun havaintopaikkojen sijainnin sekä GTK:n virtausmallinnukseen liittyvien epävarmuuksien ja rajoitteiden vuoksi.  
  • Pohjavesien virtausyhteyttä Kangaslammin hautausmaan ja Kyllikinrannan vedenottamon välillä ei ole voitu poissulkea esitettyjen selvitysten perusteella.    
  • Arviota pohjaveden viipymästä ja virtausnopeudesta hautausmaan ja Kyllikinrannan vedenottamon välisellä alueella ei ole pystytty olemassa olevin tiedoin esittämään.  
  • Poikkeuksellisten sääolosuhteiden ja toiminnan jatkuvaluonteisuuden merkitystä pohjavesiriskeille ei ole arvioitu.    
  • Nykyisen hautaustoiminnan ja sen laajentamisen mahdollisia haitallisia vaikutuksia pohjaveden laadulle ja vedenotolle Peltosalmi-Ohenmäen pohjavesialueella ei edellä kuvatuin perustein voida siten poissulkea.  

     

Aikajana 1984-2023    

 

10/1984   

Itä-Suomen vesioikeuden päätös Kangaslammin hautausmaata koskien.     

Itä-Suomen vesioikeus on 5.10.1984 päätöksellään nro 14/Ym 1/84 määrännyt suoja-alueet Kyllikinrannan, Peltosalmen ja Lemmenlaakson pohjavedenottamoille. Päätöksessä on määrätty Kyllikinrannan ja Peltosalmen pohjavedenottamoille yhteinen kaukosuoja-alue, jota koskevan päätöksen 3g-kohdan mukaan yhteisellä kaukosuoja-alueella on kiellettyä ilman vesioikeuden lupaa hautausmaiden perustaminen tai laajentaminen sekä hautausmaiden nykyisen käytön jatkaminen 1.1.1990 jälkeen.  

Toiminnan jatkamiseksi olisi tullut hakea poikkeamislupa Itä-Suomen vesioikeudelta suoja-aluepäätökseen.      

2021

Iisalmen kaupungin ympäristöviranomainen (Ylä-Savon SOTE) on lähettänyt Ylä-Savon seurakuntayhtymälle vuonna 2021 kyselyn, että löytyykö seurakunnan arkistosta poikkeamislupapäätös. Ympäristöviranomaiselle on vastattu, että päätöstä ei löydy. Poikkeamislupapäätöstä on etsitty Ylä-Savon seurakuntayhtymässä ja eri viranomaisten toimesta kansallisarkistosta asti.    

2022

Ylä-Savon SOTE Ympäristö- ja terveysvalvontapalvelut kehotti seurakuntayhtymää antamaan selvityksen, millä aikataululla pohjavesialueen suoja-aluepäätökseen nro 14/Ym 1/84 mukainen poikkeamislupa tullaan hakemaan, mikäli lupaa ei ole lainkaan haettu aiemmin. Asia oli noussut esille, kun Ylä-Savon Vesi Oy laati Peltosalmi-Ohenmäki pohjavesialueen päivitettyä suojelusuunnitelmaa.    

1/2023      

Ylä-Savon seurakuntayhtymä jätti poikkeamislupahakemuksen suoja-aluepäätökseen Itä-Suomen aluehallintovirastoon 1/2023. Hakemuksessa hyödynnettiin ulkopuolista ympäristöasiantuntijayritystä, joka käytäntönä on myös AVI:n ohjeistuksen mukainen.   

10/2023     

(31.10.2023) Itä-Suomen aluehallintovirasto hylkäsi Ylä-Savon seurakuntayhtymän poikkeuslupahakemuksen.  

11/2023   

Ylä-Savon seurakuntayhtymä on päätöksen saatuaan aloittanut valituksen valmistelun Vaasan hallinto-oikeuteen. Ylä-Savon seurakuntayhtymä on ottanut yhteyttä myös Pohjois-Savon ELY-keskukseen, joka toimii AVI:n päätöksen toimeenpanevana viranomaisena.  

2023-11-10 13:36:00.0