Uutislistaukseen

Helluntaina kansanlaulu -maakirkko Koiraharjussa

Varpaisjärvellä vietetään helluntaita su 28.5.2023 klo 13.00 kansanlaulukirkon lauluin maakirkossa luonnon kauniissa Korpijärven Koiraharjun nälkään kuolleiden muistolehdossa. Jumalanpalvelukseen on yhteiskuljetus Varpaisjärven kirkonkylältä.  

Koiraharjun muistomerkki, jossa teksti: Tähän on haudattu n. 60 ruumista, jotka ovat kuolleet suurina nälkä...

Kansanlaulukirkko on jumalanpalvelus, jonka musiikki koostuu hengellisin sanoin sanoitetuista tutuista kansanlauluista. Sanoitukset on tehnyt Anna-Mari Kaskinen. 

- Kirkonmenojen jälkeen ulkoilmatilaisuudessa nautitaan nokipannukahvit, kertoo Varpaisjärven seurakunnan vt. kirkkoherra Matias Koponen 

Varpaisjärveltä on tilaisuuteen järjestetty pienbussikuljetus, jossa on paikat 20 henkilölle. Kuljetus lähtee Pappilanpellon pysäkiltä kello 12.10 ja pysähtyy myös Varpaisjärven Pyhän Mikaelin kirkon edessä klo 12.15. Kotiin kuljetus lähtee takaisin tilaisuuden päätyttyä. 

Koiraharjun nälkään kuolleiden muistolehto sijaitsee Tuovilanniementien varressa Korpijärvellä. Paikalle on opasteet Siikakoskentieltä. 

Koiraharjun muistolehtoon on haudattu suurina nälkävuosina kuolleita 

Koiraharjun nälkään kuolleiden muistolehtoon on haudattu noin 60 ruumista suurina nälkävuosina 1866–1867. Perimätiedon mukaan Koiraharjuun haudatut ovat tulleet idästä ja kerjänneet ruokaa Korpijärven harvoista taloista. Kun kyläläiset olivat antaneet heille ruokaa, nälkäiset olivat syöneet liikaa ja kuolleet. Osa joukkohautaan haudatuista ovat kuolleet tauteihin. Lisäksi Koiraharjulle on myöhemmin 1800-luvulla varmuudella haudattu yksi kyläläinenkin. Hautapainaumat voi edelleen erottaa maastossa. 

Koiraharjun hautausmaasta piti tulla väliaikainen hautapaikka, mutta haudat kuitenkin jäivät viimeiseksi leposijaksi niihin haudatuille vainajille.  

Koiraharjussa on kaksi muistomerkkiä. Koiraharjun hautausmaa on suojelukohde. Aluetta ei ole alkuaan siunattu hautausmaaksi, mutta perimätieto kertoo, että Varpaisjärven toinen kirkkoherra Tuomo Tuovinen, Korpijärven "oma poika", olisi siunannut sen jälkeenpäin. 

Lisätietoja: Varpaisjärven seurakunta, vt. kirkkoherra Matias Koponen, 050-3311441, matias.koponen@evl.fi 

Tue May 16 09:47:05 EEST 2023