Ajankohtaista 

Uutisia

Täältä löydät kaikki Ylä-Savon seurakuntayhtymän julkaisemat uutiset. Uutisia löytyy vuodesta 2014 lähtien. Seurakunnat julkaisevat omaa toimintaa koskevat uutiset omilla verkkosivuillaan. 

Seurakuntien uutiset

Seurakuntien uutisia pääset lukemaan seuraavista linkeistä. Siirryt linkeistä seurakuntien sivustolle.

Etsitkö näitä?

Ylä-Savon seurakuntayhtymän uutiset


 

Uutislistaukseen

Kirkoissa on mikkelinpäivänä turvaa ja toivoa tarjolla koko perheelle

Epävarmoina aikoina kaipaamme turvaa ja toivoa. Mikkelinpäivänä 2.10.2022 voi suunnistaa kirkkoon turvan ja toivon sanoman pariin koko perheellä. Mikkelinpäivää edeltää iltarukousviikko. Lapselle säännöllinen iltarukous voi muodostua turvaa tuovaksi rituaaliksi.  

Äiti ja lapsi käsikädessä syksyisellä tiellä.

Viime vuosiin on mahtunut monenlaisia huolia ja epävarmuuksia. Arkitodellisuutta eletään uutisten keskellä sairaudesta, sodasta ja luonnon hätähuudoista. Näiden vaikutukset näkyvät jo arjessamme ja aiheuttavat huolta tulevasta. Suuria kysymyksiä on voinut nousta niin isompaan kuin pienempäänkin mieleen. Epävarmoina aikoina kaipaamme turvaa ja toivoa.  

Mikkelinpäivänä voi suunnistaa koko perheellä kirkkoon turvan ja toivon sanoman pariin. Siellä on mahdollisuus huokaista ja olla hetken turvassa. Mikkelinpäivänä sunnuntaina 2.10.2022 perhemessun sanomana on: Olen turvassa Taivaan Isän suojassa. 

Mikkelinpäivän jumalanpalveluksissa lauletaan tuttuja lastenvirsiä ja lapset otetaan huomioon erityisellä tavalla.  

Mikkelinpäivää edeltää iltarukousviikko 

Iltarukousviikkoa vietetään nyt ensimmäistä kertaa ennen mikkelinpäivää. Viikolla halutaan nostaa esiin iltarukouksen merkitystä.  

Iltaisin toistuvasti lausutuista rukouksista ja lauletuista lauluista voi muodostua sukupolvelta toiselle siirtyvä rauhallinen iltahetki nukkumaan mennessä. 

- Itselleni lapsena silloin tällöin iltaisin vanhempani vuorollaan lauloivat Mä silmät luon ylös taivaaseen –virren. Se oli hetki, jolloin vanhempani antoivat minulle kaiken huomionsa. Toki muulloinkin, mutta se hetki tuntui erityisen pyhältä. Oli hienoa oppia virren sanat aikaa myöten itse ja laulella virttä milloin vain, kertoo Nilakan seurakunnan nuorisotyönohjaaja Jaana Kiukkonen. 

Kiukkonen jatkoi perinnettä omien lasten kanssa ja nyt mummona häntä on pyydetty osallistumaan mahdollisuuksien mukaan lapsenlapsen iltarukoushetkiin. 

- Iltarukous on näin tärkeä osa sukupolvien ketjua. Se voi olla oman aikansa muotoinen: virsi, runomuotoinen rukous tai selkään piirrettävä rukous, Kiukkonen vinkkaa. 

Lapselle säännöllinen iltarukous voi muodostua turvaa tuovaksi rituaaliksi. Iltarukous auttaa kokoamaan päivän tapahtumat ja rauhoittaa nukkumaan. 

Mikkelinpäivän 2.10. tapahtumat 

Iisalmessa mikkelinpäivän vauvakirkko alkaa klo 10.00 Pyhän Ristin kirkossa. Kirkossa saa ihmetellä, katsella ja liikkua sekä tuntea olonsa turvalliseksi. Vauvakirkosta perhe saa mukaansa kastelehden, joka kasteen jälkeen on ripustettu kastepuuhun. 

Lapinlahdella vietetään mikkelinpäivää sanajumalanpalveluksessa klo 10.00 Lapinlahden kirkossa 

Nilakan seurakunnassa mikkelinpäivän perhemessut alkavat sekä Keiteleen kirkossa että Pielaveden kirkossa klo 10.00. Keiteleellä perhemessussa on mukana päivä- ja iltapäiväkerholaiset. Pielavedellä perhemessussa on laulamassa lapsikuoro.  

Sonkajärvellä klo 10.00 alkavan perhemessun yhteydessä Sonkajärven kirkossa siunataan tehtäväänsä vt. nuorisotyönohjaaja Katja Ollikainen. Messun jälkeen seurakuntatalolla lounas sekä kirkkokahvit. 

Varpaisjärvellä perhemessu klo 10.00 Varpaisjärven Pyhän Mikaelin kirkossa, joka on myös rippikoulun aloituspyhä. Mukana messussa lastenohjaaja Senja Stedt sekä nuorisotyönohjaaja Kairo Kivilo. 

23.9.2022 13.16