Uutislistaukseen

Tiekirkko on toisenlainen taukopaikka

Kirkko on erinomainen levähdyspaikka automatkalla. Kirkot ovat kesäisin viileitä paikkoja, joissa kiire katoaa. Ylä-Savon seurakuntayhtymän kirkoista Iisalmen Kustaa Aadolfin kirkko ja Lapinlahden kirkko toimivat tänä kesänä Tiekirkkoina. Tiekirkot tarjoavat tilaisuuden kuulla tarinoita paikallisesta historiasta, nähdä upeaa arkkitehtuuria tai hiljentyä hetkeksi omien ajatusten äärelle. 

Kustaa Aadolfin kirkko.

Kustaa Aadolfin kirkko ja Kirkkomuseo ovat avoinna 7.6.–12.8. maanantaista perjantaihin klo 10.00–18.00 ja Lapinlahden kirkko sekä Bassin kirkkomuseo 6.6.–5.8. maanataista perjantaihin klo 11.00–16.00. Molemmissa kirkoissa on opas, jonka johdolla kirkkoihin voi tutustua tarkemmin. 

Tiekirkot ovat olleet suosittuja tutustumiskohteita ja kävijöitä on ollut runsaasti myös Lapinlahden kirkossa. 

-Lapinlahden tiekirkossa kävijämäärä per kesä on ollut noin 600-800 henkilöä, kommentoi Lapinlahden seurakunnan kirkkoherra Lauri Jäntti. 

Kustaa Aadolfin kirkossa kävijöitä on ollut kesäisin runsaasti. Kirkkoon voi tutustua myös Iisalmen seurakunnan verkkosivuilla virtuaaliesittelyn avulla. 

- Toki kirkon tunnelmaan pääsee paremmin itse käymällä kirkossa, kannustaa Iisalmen seurakunnan kirkkoherra Sanna Komulainen

Tutustumiskierroksen lisäksi Tiekirkoissa on mahdollisuus nauttia musiikista tai vaikkapa pientä purtavaa kahvin kera. 

-Kokeilemme tänä kesänä muutamana päivänä kesäkahvilaa kellotapulissa ja toivomme, että kokeilumme antaa aihetta jatkaa toimintaa tulevinakin kesinä, Komulainen kertoo. 

- Lapinlahden kirkossa on myös kesätorstaisin klo 13.00 musiikkituokioita ajalla 23.6.-28.7., Jäntti kertoo. 

Iisalmessa Pohjois-Savon vanhin käytössä oleva kirkko 

Kustaa Aadolfin kirkko on valmistunut vuonna 1779 ja se on kolmas kirkko samalla niemellä.  

-Se on vanhin Pohjois-Savon nykyisistä kirkkorakennuksista, Komulainen kommentoi. 

Reilu sata vuotta Kustaa Aadolfin kirkon valmistumisesta vuonna 1880 Lapinlahdelle nousi seurakunnan nykyinen. Tiesitkö, että kirkossa ei ole Lapinlahden kuuluisimman taiteilijan Pekka Halosen maalaamaa alttaritaulua. 

-Hän kyllä tarjoutui sellaisen tekemään. Sen luonnos on kuitenkin kirkon sivuseinällä tutkittavissa, Jäntti paljastaa. 

Kirkot avoinna myös Keiteleellä ja Varpaisjärvellä heinäkuussa 

Lisäksi Keiteleen kirkko on avoinna heinäkuussa maanantaista torstaihin klo 10.00–13.00. Kirkossa paikalla ei ole opasta, mutta kirkkoon voi käydä tutustumassa omatoimisesti tai levähtää ja hiljentyä. Myös Varpaisjärven kirkko on avoinna heinäkuussa keskiviikkoisin ja torstaisin klo 10.00–14.00.  Paikalla kirkossa ovat opastamassa Varpaisjärven eläkeliiton väki. 

Kaikkiaan Tiekirkkoja on Suomessa vuosittain noin 265. Idea avoimien ovien kirkoista on lähtöisin Saksasta. Ensimmäiset Tiekirkot avautuivat Suomessa 1990-luvun alussa, jolloin mukana oli muutama kirkko Pohjois-Suomesta. 

8.6.2022 10.02