Hautajaiset poikkeusoloissa 1.6.2020 alkaen

Ohjeet ovat voimassa 1.6.2020 alkaen.

(Tiedot päivitetty 20.5.2020)

Hautajaisia koskevien poikkeusolojen ohjeiden tarkoitus on suojella osallistujia tartunnalta ja tehdä hautajaisista turvalliset omaisille ja kaikille osallistujille. Ylä-Savon seurakuntayhtymän hautauspalveluiden virkailijat, toimitukseen tuleva pappi, sekä suntiot auttavat kysymyksissä.

Sivun ohjeet voit tulostaa pdf-tiedosta tästä.

Ohjeita osallistujille 1.6.2020 alkaen

• Vähänkään hengitystieoireita kokevan henkilön ei tule osallistua siunaustilaisuuteen.
  • Tilaisuudessa tulee kaikin käytettävissä olevin keinoin pyrkiä välttämään tartuntariskiä.
  • Tärkeää on hyvä käsihygienia ja turvallinen välimatkasta toisiin osallistujiin, kantajiin ja hautauksen suorittavaan pappiin.
  • Läheiset, jotka eivät pääse osallistumaan siunaustilaisuuteen, voidaan huomioida esimerkiksi siten, että tilaisuuteen osallistuva omainen videoi tai striimaa tilaisuuden vainajan muille läheisille älypuhelimella.

Osallistujien määrää koskevaa tietoa 1.6.2020 alkaen

• Siunaustilaisuuteen voi osallistua yli 50 osallistujaa sen mukaan kuinka kirkkotila tai kappeli mahdollistaa 1-2 metrin turvaetäisyyksien toteutumisen. Perheet voivat istua tilaisuudessa yhdessä.
  • Hautauspalveluista saa tiedon kirkkojen ja kappeleiden tilan mahdollistamasta osallistujamäärästä.

Tietoa siunaustilaisuuden paikasta 1.6.2020 alkaen

• Arkkuhautaus voidaan toimittaa kirkossa, kappelissa tai haudalla, välimatkasta toisiin huolehtien.
  • Tuhkahautauksessa vainajan siunaaminen toimitetaan ennen tuhkausta esim. kirkossa tai kappelissa osallistujien kesken turvallisesta välimatkasta toisiin huolehtien.

Siunaustilaisuuden paikka määräytyy kantajien mukaan 1.6.2020 alkaen

• Jos kantajat ovat omaisia tai osittain hautaustoimiston järjestämiä kantajia, voidaan siunaustilaisuus pitää kirkossa, kappelissa tai haudalla, omaisten toiveen mukaan.
  • Jos kantajat tulevat seurakunnasta, pidetään siunaustilaisuus haudan äärellä. Silloin omaisia ei voi olla kantajien joukossa. Hautaan saattaminen ja laskeminen tapahtuu etukäteen siunauspäivän aamuna.
  • Kantajiin tulee jättää välimatkaa saattamisen ja hautaan laskemisen aikana. Heillä tulee olla kunnolla tilaa liikkua ja toimia ilman, että lähikontaktia syntyy.

Tietoa hautajaisten järjestämisen aikataulusta 1.6.2020 alkaen

• Tietoa hautajaisten järjestämisen aikataulusta
  • Hautaan siunaaminen tapahtuu poikkeusoloissakin viivytyksettä, kun hautauslupa on saatu.

Tietoa tuhkahautauksesta 1.6.2020 alkaen

• Vainajan siunaaminen toimitetaan ennen tuhkausta.
  • Erityisen painavien perusteiden vuoksi siunaus voidaan toimittaa tuhkaamisen jälkeen. Poikkeusolot voivat olla tällainen peruste. Asiasta keskustellaan ennen tuhkausta seurakunnan kirkkoherran kanssa.

Muuta tietoa 1.6.2020 alkaen

• Vainajien näyttöä ei järjestetä seurakunnan tiloissa epidemian aikana.

Muistotilaisuudet 1.6.2020 alkaen

• Muistotilaisuudet ovat omaisten järjestämiä yksityistilaisuuksia. Vastuu yksityisen tilaisuuden toteutuksesta on sen järjestäjällä. Valtioneuvoston linjauksen mukaan niitä koskee 50 hengen enimmäisosallistujamäärä.
  • Hautauspalveluista saa tiedon seurakunnan tilojen käytöstä mm. osallistujamäärän osalta.
  • Seurakunnan työntekijät eivät valitettavasti voi osallistua muistotilaisuuksiin.

Ylä-Savon seurakuntayhtymän Hautauspalvelut 1.6.2020 alkaen

Papin, kanttorin ja tilan varaus, käytännön järjestelyt, haudanhoitosopimukset ja hautapaikat.

Toimistoilla ei valitettavasti voi asioida koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi. Asiointi tapahtuu puhelimitse, sähköpostitse ja verkkopalveluita hyödyntämällä. Aukioloajat 9-15 ma-pe. Puh. 044 7335 201, ylasavon.hautausluvat@evl.fi
Lisätietoa: www.ylasavonseurakunnat.fi/hautauspalvelut

Ylä-Savon seurakuntayhtymään kuuluvat Iisalmen, Lapinlahden, Pielaveden, Sonkajärven ja Varpaisjärven seurakunnat. Hautaan siunaamiseen ja haudanhoitoon liittyvät asiat hoitaa seurakuntien yhteinen Hautauspalveluiden toimisto Iisalmessa, Ilvolankatu 14 b, 74100 Iisalmi.

Tietoa hautajaisista poikkeusoloista toukokuun loppuun saakka

Lue lisää tästä.