Uutislistaukseen

Onkos pulkka kiillotettu, hernekeitto tulilla ja laskiaispullat tarjoiluvalmiina?

Laskiaistiistaita vietetään tänä vuonna 16.2. Silloin pulkat viuhuu mäessä, hernekeitot porisee ja laskiaispullat tihkuvat hilloa ja kermavaahtoa. 

Lapsi laskee liukurilla mäkeä.

Laskiaisen syvempi tarkoitus on iloita ja herkutella vielä hetki ennen tuhkakeskiviikosta alkavaa paastonaikaa. Paastonaikana meitä kehotetaan hidastamaan, hiljentymään mietiskelemään ja tarkastelemaan elämäämme. Luopumalla tarpeettomasta, turhasta ja merkityksettömästä, voimme tehdä tilaa aidosti merkityksellisille asioille elämässä. Paaston aika aloittaa myös matkan kohti kirkkovuoden suurinta juhlaa, pääsiäistä kohti.  

Laskiaissunnuntain evankeliumissa puhutaan Jeesuksen julkisen toiminnan päättymisestä ristinkuolemaan, mutta myös kuoleman voittamisesta.  

Laskiaistiistaina meillä suunnataan pulkkamäkeen ja nautitaan tuhteja ruokia, monissa muissa kulttuureissa vietetään karnevaaleja. Karnevaali eli carne vale merkitsee suomeksi suurin piirtein “jäähyväiset lihalle”. Laskiaistiistaita on kutsuttu myös rasva –eli lihatiistaiksi. Ennen vanhaan laskiaisena ruuassa piti olla eritoten rasvaa ja Savossa syötiinkin sianlihaa sisältävää rasvarieskaa.  

Tuhkakeskiviikosta alkaa paastonaika ja päivää on kristillisessä perinteessä vietetty oman syntisyytemme tunnustamisen, katumuksen ja parannuksenteon päivänä. Raamatussa säkkiin pukeutuminen ja tuhkan ripotteleminen pään päälle ovat vertauskuva katumukselle ja parannukselle ja tästä päivä on saanut nimensä. Tuhkamessussa voi ottaa vastaan papin tuhkalla, nykyisin öljyllä piirtämän ristin otsaan, joka on merkki katumuksesta.  

Paastonaika kestää 40 arkipäivää

Paastonaika on valmistautumista hiljaiseen viikkoon ja se kestää 40 arkipäivää. Paaston on nöyrän asenteen omaksumista, mielen hiljentämistä, pysähtymistä stressin ja kiireen keskellä tutkiskelemaan omaa elämää ja itseä rehellisesti. Valtakunnallinen Eko-paasto kampanja innostaa suomalaisia viettämään paastonaikaa tavalla, joka hillitsee ilmastonmuutosta. Tänä vuonna kampanjan teemana on puhdas vesi. 

Seurakunnat kutsuvat viettämään pyhiä YouTube -lähetyksien parissa  

Seurakunnat kutsuvat ihmisiä hiljentymään laskiaisen, tuhkakeskiviikon ja paastonajan jumalanpalveluksiin seurakuntien YouTube –kanavilla. Mikäli omasta kotikirkosta ei lähetystä tule, voi liittyä seuraamaan lähiseurakunnan jumalanpalvelusta. Tiedot striimattavista jumalanpalveluksista löytyvät täältä.

Laskiaisen ja tuhkakeskiviikon jumalanpalvelukset   

Iisalmen seurakunta 

  • Su 14.2. klo 10.00 Messu Kustaa Aadolfin kirkossa 
  • Su 14.2. klo 12.00 Pyhän Ristin kirkossa 

Keiteleen seurakunta 

  • Su 14.2. klo 13.00 Messu Keiteleen kirkossa 

Lapinlahden seurakunta 

  • Su 14.2. klo 10.00 Sanajumalanpalvelus Lapinlahden kirkossa 
  • Ke 17.2. klo 18.00 Tuhkamessu Lapinlahden kirkosta striimattuna seurakunnan YouTube –kanavalla. 

Pielaveden seurakunta 

  • Su 14.2. klo 10.00 Messu Pielaveden kirkossa 
  • Ke 17.2. klo 10.00 Tuhkakeskiviikon hartaus Pielaveden seurakunnan YouTube -kanavalla

Sonkajärven seurakunta 

  • Su 14.2. klo 10.00 Laskiaissunnuntain perhemessu Sonkajärven kirkossa 
  • Ke 17.2. klo 18.00 Hiljaisuuden iltakirkko ja tuhkamessu Sonkajärven kirkossa. Striimataan Sonkajärven seurakunnan YouTube –kanavalla. 

Varpaisjärven seurakunta 

  • Su 14.2. klo 10.00 Messu Varpaisjärven kirkossa 

16.2.2021 07.51